Общо показвания

сряда, 25 януари 2012 г.

Несебърски художници ( които не са членове на дружеството на несебърските художници ) Янко Василев

Основа за културен туризъм могат да бъдат културно-исторически паметници, образци на различни архитектурни стилове, археологически находки, културни мероприятия като концерти, театрални и балетни постановки, кинофестивали, изложби, музеи, всичко свързано с фолклора, с традициите и занаятите, местни ястия и напитки, както и начинът им на приготвяне, всичко автентично и носещо духа на съответната нация...

Понятието култура е много обширно и трудно за дефиниране. Така или иначе културата е свързана с всичко стойностно, което е създадено от човека и отразява по някакъв начин неговото битие, достойнстото му като живо същество, идеите и стремежите му за развитие във всяка една сфера на живота.

Възможностите за културен туризъм в България са много. На тази древна земя има множество свидетелства за отминали времена и събития, но понякога ние ги отминаваме с безразличие, понякога ги рушим безотговорно или просто ги приемаме за даденост, която не заслужава особено внимание. Може би проблемът се корени в ниското ни самочувствие като нация, в невъзможността да оценим по достойнство , това което имаме. С лекота се отричаме от българското и раболепничим пред чуждото.

Основните въпроси, които трябва да си зададем са възползваме ли се в добрия смисъл на думата от огромното културно-историческо наследство, което имаме, стопанисваме ли го отговорно, рекламираме ли го с гордост пред света или правим всичко възможно да ни възприемат като нация на кебапчетата, чалгата и бетона?

Трябва да се поучим от световната практика. Начинът, по който се интерпретира и рекламира културното наследство е определящ, за това как ще бъде възприемано и какъв интерес ще предизвика.

Няма коментари:

Публикуване на коментар